Over ons

King's Coffee Company in Oudenburg, van vader op zoon

King's koffie ( oorspronkelijk Couckhuyt's koffie) werd gesticht in 1929 door Julius Couckhuyt en echtgenote Marie-Madeleine Nuytens. De kleine koffiebranderij werd later door zijn twee zonen Jozef en Noel Couckhuyt verder uitgebouwd.

Ze stichtten samen nog een bedrijfje voor onderhoudsproducten en snel bleek het bedrijf te groot om samen verder te doen. Zo ging Noel Couckhuyt alleen verder in de koffiebranche.

De kleine Koffiebranderij groeide uit tot een bedrijf met 25 werknemers en realiseerde een omzet van 80 ton koffie per maand

Na enkele jaren waren de kinderen van Noel klaar om ook in de voetsporen te treden van hun vader en grootvader. Zo waren Eddy, Didier en Christ Couckhuyt zaakvoerders van de koffiebranderij en gedurende vele jaren bouwden ze deze verder uit met sublieme koffie's. Aan hun assortiment voegden ze ook Italiaanse espressomachines toe om te kunnen beantwoorden aan de vraag van de beste kwaliteit in een nieuwe snelgroeiende branche namelijk de horeca.

Didier nam de koffiebranderij over van zijn broers en bouwde een nieuwe koffiebranderij in de industriezone "Steengoed" te Oudenburg Marina Van der Jeught echtgenote van Didier Couckhuyt vervoegde het team, en inmiddels staan achterkleinkinderen klaar om het bedrijf over te nemen met name Diederik,Kyana,Cedric Couckhuyt

Hierbij streeft de 4e generatie opnieuw naar de hoogste kwaliteit in zowel de particuliere als professionele markt.
Sinds 2018 baat deze 4e generatie ook het restaurant "Bourgognehof" uit te Eernegem.
De site is erfgoed en bekend als oude Chicorei branderij.

De koffiebranderij

In de branderij in Oudenburg wordt de koffie nog op ambachtelijke wijze gebrand. Doordat de koffiebonen langzaam worden geroosterd, kunnen de natuurlijke suikers karamelliseren. Net als de unieke aroma’s die langzaam vrijkomen. Gaat het brandproces te snel dan zullen de natuurlijke suikers verbranden. Hetzelfde gebeurt met de oliën in de koffiebonen. Dit zorgt voor een moeilijke vertering in de maag. De koffie van Kings Coffee Company staat garant voor een hoogwaardige koffie met veel smaak en een lichte vertering. De koffiebranderij is vernieuwd en is zo gebouwd zodat deze voldoet aan de strengste HACCP normen. Wil je graag een kwaliteitskoffie proeven, wees dan welkom in de koffiewinkel. De barista staat klaar om de heerlijkste espresso te bereiden.

Koffiebonen

Geen enkel voedingsmiddel wordt zo vaak en op zoveel facetten onderzocht als koffie. De talloze wetenschappelijke studies, door gerenommeerde universiteiten over de hele wereld uitgevoerd, bewijzen allen één ding: 2 tot 3 koppen koffie per dag zijn goed voor je. Koffie scherpt de geest, neemt hoofdpijn en vermoeidheid weg, vergemakkelijkt de spijsvertering en helpt je fit te houden. Koffie is een waardevolle bijdrage tot je voeding: hij bevat geen calorieën, maar wel heel wat kostbare mineralen (koffie is o.a. rijk aan magnesium!) en spoorelementen. Wie veel koffie drinkt, vult zijn dagelijkse behoefte aan vloeistof ook voor een deel in. Waar je wel op kunt letten is de koffie die je gebruikt: zacht geroosterd (verteert goed) en laag cafeïnehoudend (minder opwindend).

Net zoals alle warme dranken, gaat koffie vrij snel door de maag en beïnvloedt het ons organisme ook vlug, maar voor een korte tijd. Cafeïne is het meest actieve bestanddeel. Het stimuleert bijvoorbeeld de nieren lichtjes en werkt daardoor urineafdrijvend. Hierdoor wordt het zelf ook vlug afgedreven. Cafeïne stimuleert heel wat lichaamsfuncties: ook het centrale zenuwstelsel, waardoor de hartslag 'n ietsje toeneemt en de bloedvaten zich verwijden. Wij ervaren dit als de opkikker 's morgens bij het ontbijt of na een lekkere maaltijd. Onze geest wordt er ook wakkerder van. De reactie op cafeïne verschilt erg. Er zijn mensen die grote hoeveelheden cafeïne probleemloos verdragen. Anderen hebben al last van één enkel kopje. Dat kan genetisch bepaald zijn, het lichaamsgewicht speelt een rol en het ritme waarop je de kopjes koffie naar binnen werkt. De ene mens zet nu eenmaal cafeïne sneller om dan de andere. Dat kan variëren van enkele uren tot een volledig etmaal.

Verkoop

De koffie van koffiebranderij King's Coffee is verkrijgbaar in de bedrijfswinkel te Oudenburg, in de King's Coffee Shop in Oostende of bij Restaurant Bourgognehof in Eernegem.