Natuurlijk zijn onze ambachtelijke gebrande koffies beter, koffie branden is niets anders dan de natuurlijke suikers van koffie laten karameliseren. Daardoor worden de bonen bruin; Koffiebonen die te snel en aan te hoge temperaturen gebrand worden, bevatten heel wat verbrande suikers en verbrande aromatische oliën. Die verbrande stoffen worden moeilijk door ons lichaam afgebroken en liggen zwaar op de maag. Wanneer je van een kop koffie maagzuur of een zwaar gevoel krijgt, dan ligt dat aan de snelheid en de manier waarop de koffie is gebrand. Bij industrieel gebrande koffiebonen krijgen de natuurlijke vluchtige oliën of colloïden een té hoge temperatuur te verwerken. Zo heb je minder aroma's in snel gebrande en donkere koffie.
King's koffie's zijn traag ambachtelijk geroosterd dit geeft een geleidelijk en natuurlijk karameliserings proces met méér smaak als resultaat. Onze koffie verteert dan ook probleemloos en heeft zelfs een digestieve werking. Na een maaltijd stimuleert de koffie de maagsappen en zet aan tot een vlotte afbraak en opname van de voedingsstoffen.
Geen enkel voedingsmiddel wordt zo vaak en op zoveel facetten onderzocht als koffie. De talloze wetenschappelijke studies, door gerenommeerde universiteiten over de hele wereld uitgevoerd, bewijzen allen één ding: 2 tot 3 koppen koffie per dag zijn goed voor je. Koffie scherpt de geest, neemt hoofdpijn en vermoeidheid weg, vergemakkelijkt de spijsvertering en helpt je fit te houden. Koffie is een waardevolle bijdrage tot je voeding: hij bevat geen calorieën, maar wel heel wat kostbare mineralen (koffie is o.a. rijk aan magnesium!) en spoorelementen. Wie veel koffie drinkt, vult zijn dagelijkse behoefte aan vloeistof ook voor een deel in. Waar je wel op kunt letten is de koffie die je gebruikt: zacht geroosterd (verteert goed) en laag cafeïnehoudend (minder opwindend). En ook wetenschappelijk bewezen: koffiedrinkers hebben minder last van astma, plegen minder zelfmoord, krijgen minder darmkanker, levercirrose, de ziekte van Parkinson of Alzheimer
Net zoals alle warme dranken, gaat koffie vrij snel door de maag en beïnvloedt het ons organisme ook vlug, maar voor een korte tijd. Cafeïne is het meest actieve bestanddeel. Het stimuleert bijvoorbeeld de nieren lichtjes en werkt daardoor urineafdrijvend. Hierdoor wordt het zelf ook vlug afgedreven. Cafeïne stimuleert heel wat lichaamsfuncties: ook het centrale zenuwstelsel, waardoor de hartslag 'n ietsje toeneemt en de bloedvaten zich verwijden. Wij ervaren dit als de opkikker 's morgens bij het ontbijt of na een lekkere maaltijd. Onze geest wordt er ook wakkerder van. De reactie op cafeïne verschilt erg. Er zijn mensen die grote hoeveelheden cafeïne probleemloos verdragen. Anderen hebben al last van één enkel kopje. Dat kan genetisch bepaald zijn, het lichaamsgewicht speelt een rol en het ritme waarop je de kopjes koffie naar binnen werkt. De ene mens zet nu eenmaal cafeïne sneller om dan de andere. Dat kan variëren van enkele uren tot een volledig etmaal.
Dit hangt van een aantal factoren af :
De soort koffiebonen( arabica of robustas), hoe ze werden geroosterd( artisanaal of industrieel), hoeveel gram je gebruikt, en de manier van koffie zetten.
Op gieten of koffiezetten bevat het meeste cafeïne en het minste een kleine espresso ( dit in tegenstelling wat iedereen normaal denkt).
Maar een gemiddelde van 100 gr voor kleine espresso 150 gr. gewone espresso tot 275 gr. voor koffie van de kan is de norm.
Cafeinne lost namelijk op in water en het principe is eenvoudig en je zou het zelf kunnen doen. Als je ongebrande koffie gedurende zo'n 24 uur in een ketel water zou koken, dan zou alle cafeïne in het water zitten. De koffie word door drongen van warm water en geeft zo zijn cafeïne af aan het warm water, maar koffie zo lang koken is natuurlijk niet goed, veel van de andere waardevolle bestanddelen van koffie (zoals de aromadragers) zouden ook verdwijnen. Op professioneel niveau werkt men als volgt: de ruwe koffiebonen krijgen een stoombad met zuiver water aan ongeveer 99 ° C, om de bonen poreus te maken. Dan gaan ze in een warm bad, waaraan dichloormethaan is aan toegevoegd:. Deze is van een kwaliteit die speciaal is bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. Dat organische oplosmiddel werkt als geleider voor de cafeïne, zodat de cafeïne sneller uit de bonen oplost. Het proces wordt een aantal keren herhaald. Daarna wordt de koffie langdurig gestoomd om eventuele resten oplosmiddelen helemaal te verwijderen. Vervolgens worden de bonen met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld.
Er bestaan honderden koffieplantvariëteiten, maar voor ons koffiegenieters volstaat het om twee families uit elkaar te kennen. Zij bepalen volledig de smaak en de kwaliteit van een koffiemelange: de arabica en de robustas.
Eenmaal geopend voor :
Gemalen koffie, vacuüm of luchtdicht verpakt, zeker binnen de maand na het openen van het pakje.
Kings koffie verpakt zijn koffie in soft-vacuum en onze koffie worden begast met een mengeling van co2 en stikstof wat de houdbaarheid van onze koffie verlengt.
Terwijl koffiebonen ongeveer 3 maanden vers blijft.